Izjava o zaštiti privatnosti

Kada pretražujete naše mrežno mjesto i obavite kupovinu na njemu, povjeravate nam svoje lične podatke. Našu odgovornost u toj stvari uzimamo ozbiljno i poduzimamo sve što je potrebno da bismo zaštitili vaše podatke najbolje što možemo. 

U ovoj izjavi o zaštiti privatnosti i kolačićima objašnjavamo, najjasnije što možemo, način na koji nastojimo zaštiti vašu privatnost pri obradi vaših podataka i izbor koji vi možete napraviti u tom smislu.

 

Sadržaj

Ko je odgovoran za obradu mojih ličnih podataka?

Šta to znači za mene?

Koje mogućnosti imam?

Šta su lični podaci tačno?

Koji će moji podaci biti obrađeni i zašto?

Kako moji podaci mogu biti obrađeni u marketinške svrhe?

Koji su pravni osnovi za obradu mojih podataka?

Koje strane mogu primiti moje podatke?

Koliko dugo se moji podaci čuvaju?

Gdje će moji podaci biti pohranjeni?

Kako će moji podaci biti zaštićeni?

Koja su moja prava glede mojih ličnih podataka?

Obuhvata li ova izjava o zaštiti privatnosti i kolačićima druga mrežna mjesta?

Podliježe li ova izjava o zaštiti privatnosti i kolačićima izmjenama?

Ako imam bilo kakvih pitanja, kome se mogu obratiti?

 

Ko je odgovoran za obradu mojih ličnih podataka?

Mi smo društvo Lamp en Licht Online B.V. (u daljem tekstu „društvo Lampenlicht”), čije se sjedište nalazi na adresi Smaragdweg 52, 5527 LB Hapert, Nizozemska.

Mi smo strana odgovorna za stavljanje mrežnog mjesta lampaisvjetlo.ba na raspolaganje vama i za povezanu obradu ličnih podataka.

 

Šta to znači za mene?

U svim radnjama obrade podataka postupamo u skladu s važećim propisima o zaštiti privatnosti. To, između ostalog, znači sljedeće:

 • Jasno objašnjavamo svrhe u koje obrađujemo lične podatke. Na primjer, to radimo putem ove izjave o privatnosti i kolačićima 

 • Izričito tražimo vaše dopuštenje za obradu vaših ličnih podataka ako je vaša saglasnost potrebna ili ako mislimo da je primjerena – tako što vam, na primjer, nudimo različite mogućnosti ili postavke 

 • We explicitly ask your permission to process your personal data if your consent is required or if we think it is appropriate – for instance, by offering you various options or settings 

 • Provodimo sigurnosne mjere da bismo zaštitili vaše lične podatke. Te iste obaveze nametnute su i stranama koje obrađuju lične podatke u naše ime 

 • Poštujemo vaša prava, poput prava na pregled podataka, ispravku ili brisanje podataka na zahtjev

 

Koje mogućnosti imam?

Da bismo vam omogućili da upravljate svojom vlastitom privatnošću, pitamo vas želite li nam dopustiti da obrađujemo veći ili manji broj podataka o vašim interakcijama s našim mrežnim mjestom. U svakom trenutku sami možete odabrati pravilnu postavku

Ako želite da posebne ponude, oglase i usluge prilagodimo vašim interesima, sklonostima i zahtjevima, možete nam odobriti obradu vaših podataka u tom smislu – tako ćemo vam, poput trgovca koji vas dobro poznaje, moći na bolji način pomoći da pronađete ono što vam je potrebno. Ako to ne želite zbog bilo kojeg razloga, možete odabrati i da nam dopustite da obrađujemo samo one podatke koji su strogo neophodni.

 

Šta su lični podaci tačno?

Lični podaci su svi podaci koji govore nešto o tome ko ste i šta radite ili ste uradili. Ovo uključuje, na primjer, Vaše ime, adresu, broj telefona i adresu e-pošte. Jedinstveni brojevi ili karakteristike po kojima se možete identificirati, kao što su Vaš korisnički broj, Vaša IP adresa ili ID broj kolačića, također se smatraju ličnim podacima. Ovi podaci se nazivaju i pseudonimima – ličnim podacima jer se broj ili karakteristika može smatrati pseudonimom ('pseudo-ime'). Vaša historija narudžbi i ponašanje surfanja na našim web stranicama također su lični podaci, ako ti podaci mogu dovesti do Vas, kao pojedinca.
Kako bismo zaštitili Vašu privatnost, možemo, na primjer, Vaše ponašanje surfanja na našoj web stranici učiniti djelomično anonimnim uklanjanjem svih informacija po kojima možete biti identificirani. Ako je na osnovu podataka (praktički) nemoguće utvrditi na koju se osobu ti podaci odnose, onda se (više) ne radi o ličnim podacima. Na primjer, ako računamo samo koliko je puta neko kliknuo na određenu vezu ili stranicu, ali ne pohranjujemo ništa o tome ko je kliknuo (tako što, na primjer, ne pohranjujemo IP adresu ili drugu karakteristiku po kojoj se neko može identificiran), onda su to anonimni podaci, a ne lični podaci.

 

Koji će moji podaci biti obrađeni i zašto?

To koje ćemo vaše lične podatke obraditi i u koju svrhu najprije je određeno vašim postavkama, odabirima i aktivnostima na našem mrežnom mjestu. U nastavku se nalazi spisak opisa vrsta ličnih podataka i radnji i aktivnosti za koje ćemo ih morati obraditi.

Posjećivanje našeg mrežnog mjesta

Ako, na primjer, posjetite našu web stranicu, tada, u svakom slučaju, moramo obraditi Vašu IP adresu. Vaša IP adresa je jedinstveni broj koji vam je dodijelio Vaš internet provajder. Bez obrade Vaše IP adrese, ne možemo prikazati web stranicu koju tražite.

Uz to, upotrebljavamo kolačiće i slične tehnike da bismo osigurali jednostavnu upotrebu mrežnog mjesta. Kolačići su male datoteke koje vaš mrežni pretraživač pohranjuje na vaš uređaj i koje naši sistemi mogu očitati i urediti (ako je potrebno). Na primjer, upotrebljavamo kolačić pomoću kojeg se sadržaj vaše korpe za kupovinu sprema dok pretražujete naše mrežno mjesto. Upotrebljavamo i strogo potreban kolačić (to jeste, kolačić koji je potreban da bi naše mrežno mjesto funkcionisalo) za spremanje vaših postavki koje se tiču svrha u koje ste nam dopustili upotrebu kolačića i sličnih tehnika. Karakteristiku razgovora na našem mrežnom mjestu omogućava kolačić za funkcionalnost. Uz kolačiće, možemo upotrebljavati druge tehnike koje nam omogućavaju da pohranjujemo određene podatke na vaš uređaj ili dobijemo određene podatke s vašeg uređaja. Na primjer, možemo upotrebljavati postavke vašeg mrežnog pretraživača za prepoznavanje vašeg uređaja, a potom i za snimanje ili očitavanje vaših sklonosti.

Da biste identifikovali i riješili tehničke probleme i sigurnosne incidente, naš mrežni server evidentira svaki pristup stranicama na našem mrežnom mjestu. Ako niste naveli da se protivite tome da prikupljamo statističke podatke, tu evidenciju možemo upotrebljavati i u te svrhe.

Vi i sami možete u postavkama omogućiti ili onemogućiti kolačiće i obradu koji nisu striktno potrebni za rad web stranice, ali mogu biti korisni u povezane svrhe, kao što su prikupljanje statistike, spremanje Vaših preferencija i personaliziranje ponuda i reklama.

Naručivanje

Kada napravite narudžbu, trebaju nam podaci poput: 

 • Vaših podataka za plaćanje, da bismo utvrdili jeste li platili narudžbu
 • Vaših podataka za kontakt, za slanje ažuriranih informacija o obradi vaše narudžbe
 • Vašeg punog imena i adrese, da bismo vam mogli dostaviti ono što ste naručili.

Kada naručite, imate priliku spriječiti nas da vam šaljemo posebne ponude ili informacije o proizvodima ili uslugama sličnim onima koje ste kupili. Sve dok to ne učinite, možemo vam slati poruke e-pošte da biste imali najnovije informacije o ponudama za koje mislimo da bi vas mogle zanimati, sudeći po stvarima koje ste već kupili od nas. 

Pravljenje računa

Da bismo vam upotrebu našeg mrežnog mjesta učinili jednostavnijom, nudimo vam priliku da napravite račun. Ako napravite račun, nećete morati ponovo upisivati sve svoje podatke pri pravljenju sljedeće narudžbe. Ako želite napraviti račun, uz informacije koje se tiču vaše narudžbe morate upisati lozinku koju ćemo pohraniti na siguran način (pogledajte odjeljak „Sigurnost” u nastavku). 

Komunikacija s nama

Omogućavamo vam da s nama komunicirate na različite načine, npr., putem razgovora, e-pošte i telefona. Obradićemo komunikaciju s vama da bismo mogli bolje odgovoriti na vaše pitanje ili zahtjev. 

Prijavljivanje za naš e-letak

Možete se pretplatiti na naše poruke e-pošte koje sadrže posebne ponude, čak i ako ne napravite narudžbu. Ako nam u tu svrhu date adresu svoje e-pošte, možemo je upotrijebiti da vam pošaljemo posebne ponude. Možete se odjaviti bilo kada, na način naveden u porukama e-pošte.

Učestvovanje u istraživanju tržišta, pružanje povratnih informacija

Činimo sve što možemo da bi naše usluge bile što jednostavnije za upotrebu i što vrednije. Možemo vas pozvati da nam pomognete u tome – tako što ćete, na primjer, učestvovati u istraživanju tržišta, bez ikakvih obaveza. Na primjer, možemo vas pitati koliko ste zadovoljni našim uslugama i koliko je vjerovatno da ćete nas preporučiti drugima (ocjena neto promotora, NPS). Jedino od vas zavisi hoćete li učestvovati u takvom istraživanju tržišta. Vaša mišljenja ili povratne informacije neće biti podijeljeni s drugima.

Dijeljenje fotografija na društvenim medijima pomoću ključne riječi

Pomoću ključne riječi možete dijeliti snimke na kojima je prikazano ambijentalno osvjetljenje u vašem domu. Ovdje pročitajte zahtjeve koje vaše fotografije moraju ispuniti.

 

Kako moji podaci mogu biti obrađeni u marketinške svrhe?

Marketinški kolačići i slične tehnike

Ako odlučite dopustiti obradu marketinških kolačića i sličnih podataka, naši marketinški partneri mogu obraditi Vaše interakcije s našom web-stranicom i kombinirati ih s Vašim interakcijama s drugim web stranicama na kojima su one aktivne i za koje ste također dali dopuštenje. Mogu upotrijebiti tako dobijene informacije za stvaranje pretpostavki o svim željama i sklonostima koje možete imati. Te pretpostavke potom mogu biti upotrijebljene da bi se donijela odluka o tome koje bi vam posebne ponude i oglasi bili najzanimljiviji.

Zavisno od vrste upotrijebljene marketinške strategije koja povremeno može biti izmijenjena, možemo definisati „publike” ili „dijelove” grupa osoba koje imaju zajedničke karakteristike ili radnje i kojima, zbog toga, češće ili rjeđe želimo prikazati naše oglase. Budući da možemo pratiti da li ljudi naprave narudžbu nakon što vide određeni oglas, možemo steći uvid u učinkovitost naših marketinških kampanja. 

Mrežna mjesta i usluge koji prikazuju naše oglase ili oglase drugih oglašivača (na primjer, vaše omiljeno mrežno mjesto za čitanje vijesti) pomoću marketinških kolačića ili sličnih tehnika često upotrebljavaju automatizovane sisteme koji omogućavaju oglašivačima da ponude određene novčane iznose za prikaz oglasa.  Oglas koji će vam biti prikazan onaj je za koji je u tom trenutku primljena najviša ponuda, budući da se očekuje da su to proizvod ili usluga koji su najvjerovatnije u skladu s vašim interesima i potrebama. Na kraju, vjeruje se da će zbog toga vjerovatnost da ćete željeti kupiti taj proizvod ili uslugu biti veća. Budući da su i oni oglašivači kao i mi, možemo upotrebljavati te usluge da bismo vam mogli prikazati posebne ponude i oglase za koje se nadamo da će vam biti najinteresantniji.

Važno je da budete svjesni toga da postoje mnogi faktori na osnovu kojih se utvrđuje koji će oglas biti prikazan i gdje. Vaše interakcije na našem mrežnom mjestu i to jeste li ili niste dali saglasnost za to da upotrebljavamo marketinške kolačiće ili obrađujemo vaše podatke mogu biti jedan od faktora pomoću kojih se to utvrđuje, ali u mnogim slučajevima ti faktori nisu nužno odlučujući. 

Marketinške kolačiće upotrebljavamo i da bismo prilagodili sadržaj našeg mrežnog mjesta vašim sklonostima na što učinkovitiji način.

Da bismo zaštitili vašu privatnost, našim marketinškim partnerima ne dajemo vaše ime. Vaše ponašanje prilikom pretraživanja povezano je s pseudonimnim brojevima (identifikaciona oznaka kolačića ili korisnika) koje naši marketinški partneri obično ne mogu povezati s vašim stvarnim identitetom.

Nešto dalje u toj izjavi o privatnosti možete vidjeti listu kolačića i pružatelja usluga koje možemo koristiti, po kategorijama za koje nam možete dati dozvolu.

Googleovo uparivanje klijenata

Ako nam date dopuštenje za marketinške kolačiće i obradu podataka, tada možemo koristiti Google uparivanje klijenata. Uz pomoć ovog Google servisa pokušavamo prikazati najrelevantnije i najzanimljivije reklame ljudima koji su već kupili nešto od nas, sve dok su prijavljeni na Googleu. U praksi to ide otprilike ovako

Na primjer, ako ste nešto od nas kupili u posljednjih 30 dana (ili u bilo kojem drugom periodu), trudit ćemo se neko vrijeme spriječiti da vidite oglase za potpuno isti proizvod, jer ste ga već kupili. Ako se radi o proizvodima koje često naručujete kod nas, onda može biti drugačije. Iz Vaših ponovljenih kupovina možemo zaključiti da vam je isti proizvod redovno potreban. Na primjeru LED sijalica možemo procijeniti da vam može biti potreban veći broj ovih sijalica, ili da želite kupiti iste ili slične proizvode u određenim redovitim periodima.
Štoviše, znamo da su neki od naših proizvoda vrlo prikladni s drugim proizvodima. Na primjer, rasvjeta u Vašem dnevnom boravku i spavaćoj sobi u istom stilu. Ako ste kupili nešto za šta mislimo da bi dobro išlo uz neki drugi proizvod, možda ćemo pokušati da vam prikažemo oglase za one proizvode koji idu uz proizvod koji ste kupili.

Važno je razumjeti da to nisu zaposlenici koji ručno prate sve Vaše kupovine. Koristimo Google podudaranje klijenata da automatiziramo ovaj proces i zaštitimo Vašu privatnost koliko god je to moguće. Tehnički gledano, to se radi na sljedeći način.

E-mail adresu s kojom ste naručili proizvod na našoj stranici (i eventualno neke druge podatke koje ste unijeli, kao što je Vaš telefonski broj) obrađujemo u takozvani hash (dugački niz podataka generiranih algoritmom). Zatim taj hash dostavljamo Googleu, koji koristi isti algoritam za kreiranje hash adresa e-pošte (i eventualno nekih dodatnih podataka kao što su brojevi telefona) svojih korisnika. Ako imate Google račun na kojem ste koristili istu adresu e-pošte koju ste koristili za naručivanje kod nas, Google će prepoznati taj hash. Upotreba hashova je oblik pseudonimizacije, koja je prepoznata Općom uredbom o zaštiti podataka i drugim primjenjivim zakonima o privatnosti kao važna tehnika za zaštitu Vaše privatnosti.

Sve dok ste prijavljeni na svoj Google račun, Google može uzeti u obzir postavke koje smo unijeli u Googleove usluge oglašavanja kako bi vam prikazao najrelevantnije oglase. I ovdje važi da naše postavke nisu jedini faktori koje Google uzima u obzir pri određivanju reklama koje će vam se prikazivati u Google uslugama i na web stranicama ili u aplikacijama u kojima je dostupan Googleov oglasni prostor. Ako nam ne date dopuštenje za korištenje marketinških kolačića i sličnih tehnika, tada se gore opisana obrada ne provodi putem Googleove alatke za uparivanje klijenata.

Na svom Google računu također možete odabrati želite li da oglasi na Google uslugama budu prilagođeni Vašim online pretragama i klikovima. Najnovija veza za ovu svrhu za koju znamo je: https://adssettings.google.com

Googleove poboljšane konverzije

Još jedna usluga koja će biti omogućena ako nam date dozvolu za marketinške kolačiće i sličnu obradu podataka su Googleove poboljšane konverzije. Ova usluga je namijenjena boljem mjerenju efikasnosti oglasa koje prikazujemo putem Googlea. Ako, nakon što vidite oglas, učinite nešto u skladu sa svrhom oglasa, onda se to naziva 'konverzija'. U većini slučajeva to se uglavnom odnosi na kupovine, ali može biti i nešto drugo, kao što je pretplata na e-mail bilten. Izazov je izmjeriti učinkovitost tog oglasa što je preciznije moguće, uz što bolju zaštitu Vaše privatnosti.

Googleove poboljšane konverzije pomažu u tome, na način koji je donekle sličan Googleovom procesu uparivanja klijenata. I ovdje, u vrijeme 'konverzije' (obično u slučaju kupovine), kreiramo hash Vaše adrese e-pošte (i možda još nekih podataka koje ste unijeli, poput Vašeg broja telefona) koji šaljemo Googleu. Google zatim provjerava taj hash u odnosu na jedan od vlastitih generiranih hashova na osnovu adresa e-pošte, brojeva telefona i sličnih podataka iz vlastite korisničke baze. Ako ste bili prijavljeni na svoj Google račun kada ste gledali naš oglas, hash se može koristiti za određivanje vremena koje je prošlo između kupovine (ili druge konverzije) i gledanja oglasa, a na osnovu toga se određuje i vjerovatnoća efikasnosti oglasa.

Adresa e-pošte 

Ako ste se prijavili za naš e-letak, od nas ćete svake sedmice primati poruke e-pošte kojima vam se pružaju posebne ponude i informacije koje vam nastojimo učiniti što interesantnijim. Te poruke e-pošte dolaze s tehnologijom koja nam omogućava da vidimo jeste li otvorili naše poruke i na koje ste hiperpoveznice iz e-poruke stvarno kliknuli. Analiziramo te informacije da bismo utvrdili čitaju li ljudi naše poruke e-pošte.

 

Koji su pravni osnovi za obradu mojih podataka?

U glavnom aktu o zaštiti privatnosti širom EU-a, Općoj uredbi o zaštiti podataka (uredba GDPR), navedeno je da radnje obrade podataka uvijek moraju biti zasnovane na jednom od pravnih osnova koji su izričito navedeni u Uredbi. Zakonski osnovi za obradu podataka su sljedeći: 

 • Saglasnost Ako ste nam dali svoju informisanu saglasnost, dopušteno nam je obrađivati vaše podatke na tom osnovu. Na primjer, to važi za:
  • Našu upotrebu kolačića i sličnih tehnika u marketinške svrhe
  • Vašu pretplatu na naš e-letak (prije nego što i napravite narudžbu)
 • Ugovor. Ako vaši podaci moraju biti obrađeni da bismo mogli poštovati ili pripremiti ugovor s vama, dopušteno nam je da podatke obrađujemo na tom osnovu. Na primjer, to važi za:
  • Vaš pristup stranicama na našem mrežnom mjestu
  • Našu obradu vaše narudžbe.
 • Zakonska obaveza. Ako vaši podaci moraju biti obrađeni da bismo mogli poštovati ili pripremiti ugovor s vama, dopušteno nam je da podatke obrađujemo na tom osnovu. Na primjer, to važi za:
  • Naše čuvanje podataka o vašim poslovima s našim kupcima, radi ispunjavanja obaveza prema Poreznoj i carinskoj upravi Danske (Belastingdienst)
  • Naše predavanje evidencije na zahtjev nadležnih organa vlasti, poput policije ili regulatornog organa.
 • Legitimni interesi. Ako su naši interesi za obradu vaših ličnih podataka ili interesi treće strane veći od vašeg interesa za to da podaci ne budu obrađeni, dopušteno nam je da podatke obrađujemo na tom osnovu. Na primjer, to važi za:
  • Našu zaštitu našeg mrežnog mjesta i obranu od napada DDOS i drugih napada
  • Naše slanje vama poruka e-pošte o proizvodima sličnim onome/onima koje ste već kupili od nas, osim ako ste odustali od takvih poruka e-pošte.

 

Koje strane mogu primiti moje podatke?

Da bismo vam mogli predstaviti naše mrežno mjesto i usluge, upotrebljavamo usluge koje pružaju različite druge strane. Neke strane koje angažujemo moraju same obrađivati podatke. To je tačno za, na primjer, usluge dostave, poput društva PostNL, kojima je potrebna vaša adresa da bi vam mogli dostaviti narudžbu. 

Ako je to potrebno da bismo mogli pružati usluge koje ste zatražili, vaše podatke možemo proslijediti sljedećim kategorijama strana:

 • Dostavnim službama
 • Pružaocima platnih usluga.
  • Ako odaberete plaćanje nakon kupovine, podaci o vašoj narudžbi prosljeđuju se društvu Klarna, pružaocu platnih usluga. Društvo Klarna, u svom svojstvu voditelja obrade podataka, obrađuje vaše lične podatke u skladu s vlastitom politikom zaštite privatnosti društva Klarna i može angažovati agencije za naplatu dugovanja i društva za kreditne informacije da bi smanjilo rizik od primanja nepotpunog iznosa kupovine
 • Platformama za pregled mrežnih prodavnica
 • Pružaocima usluga hostinga
 • Pružaocima mreža za distribuciju sadržaja (mreže CDN), pomoću kojih se osigurava brzo učitavanje mrežnih mjesta
 • Razvojnim inženjerima za mrežna mjesta
 • Pružaocima platformi za upravljanje odnosima s kupcima (platforme CRM)
 • Pružaocima određenih karakteristika na našem mrežnom mjestu, poput funkcije razgovora
 • Pružaocima kolačića i sličnih tehnika na našem mrežnom mjestu, uključujući kolačiće koje postave naši (vanjski) marketinški partneri, ako ste za to dali saglasnost.

Vaše podatke ne prodajemo ni tim pružaocima usluga, niti bilo kojoj drugoj strani. Sklapamo ugovore s pružaocima usluga, poput strana navedenih u prethodnom tekstu, u kojima definišemo šta smiju, a šta ne smiju raditi s vašim podacima.

Osim toga, društvo Lampenlicht podatke koje ste dali ne daje trećim stranama ako za to niste dali saglasnost, osim ako je to apsolutno neophodno ili osim ako nam zakon to ne nalaže – na primjer, policija od nas može tražiti informacije u kontekstu istrage prevare. U tim slučajevima, društvo Lampenlicht zakonski je dužno pružiti tražene informacije.

 

Koliko dugo se moji podaci čuvaju?

Evidencija

Općenito govoreći, evidencija se na našem se mrežnom poslužitelju ne čuva duže od tri (3) mjeseca. Podaci o prijavama koji se tiču (mogućih) tehničkih problema ili sigurnosnih incidenata mogu biti zadržani sve dok problem ili incident smatramo neriješenim.

Kolačići i slični podaci

Informacije o periodu čuvanja kolačića i sličnih podataka moguće je pronaći na stranici na kojoj postavljate svoje sklonosti glede vrste kolačića i radnji obrade podataka koje želite odobriti.

Narudžbe

Kada na našem mrežnom mjestu napravite narudžbu, društvo Lampenlicht čuva vaše podatke pet godina nakon što napravite posljednju narudžbu ili duže, ako smo zakonski dužni podatke čuvati duže, npr., podatke koje treba ispitati Porezna i carinska uprava Danske (Belastingdienst). 

Vaš račun

Sve informacije zabilježene na vašem računu, uključujući ime, adresu, podatke za kontakt i čitav pregled svih vaših narudžbi brišu se pet godina nakon vaše posljednje prijave. 

Komunikacija

Ako nam se obratite putem obrasca za kontakt, poruke e-pošte, društvenih mreža Facebook i Twiter, aplikacije WhatsApp ili poruke razgovora, društvo Lampenlicht čuva vaše podatke sve dok su nam potrebni za pregled vašeg pitanja ili zahtjeva. Komunikaciju ćemo obrisati kada budemo dovoljno sigurni da su vaš zahtjev ili pitanje pravilno i u potpunosti riješeni ili kada istekne period zastare definisan u našim ugovorima koji mogu važiti.

Kada komentarišete objavu na blogu ili postavite ocjenu na naše mrežno mjesto, vaš će komentar biti objavljen, a vaši se podaci čuvaju dok ne obrišete komentar ili ocjenu.

Fotografije koje ste podijelili uz ključnu riječ

Ako ste nam dali saglasnost za upotrebu vaše fotografije tako što ste je objavili uz ključnu riječ ,vašu fotografiju možemo nastaviti upotrebljavati dok ne povučete svoju saglasnost. Ovdje pročitajte zahtjeve koje vaše fotografije moraju ispuniti.

 

Gdje će moji podaci biti pohranjeni?

Vaše podatke čuvamo što je više moguće unutar Evropske unije (EU) ili Evropskog ekonomskog prostora (EEA), koji se sastoji od zemalja članica EU, plus Norveške, Islanda i Lihtenštajna. Računari (serveri) koji čine našu web stranicu dostupnom putem interneta nalaze se u EU. Kompanije koje posjeduju ove servere također se nalaze u EU. Moguće je da su ove kompanije dio multinacionalne grupe kompanija i da se sjedište i sestrinske kancelarije nalaze izvan EEA. Podružnica u EU s kojom smo zaključili ugovor i dalje je dužna osigurati da se Vaši lični podaci prenose u zemlje izvan EEA samo ako su tamo zaštićeni na isti način kao u EEA.

Podatke o vama kao kupcu, kao što su podaci o tome šta ste kupili od nas i kada, Vaše ime, adresa i kontakt informacije, obrađujemo uz pomoć Salesforcea, svjetskog lidera na tržištu u ovoj oblasti. Sve dok osiguramo da Salesforce obrađuje sve korisničke podatke samo u EU, moguće je da će Vaše korisničke podatke (ili dio njih) Salesforce pohraniti u SAD-u. Salesforce se certificirao u skladu s okvirnom odlukom o privatnosti podataka - EU-US Data Privacy Framework (vidi dolje), koji su zajednički uspostavili EU i SAD radi zaštite ličnih podataka u slučaju međunarodne razmjene između EU i SAD-a . Pored toga, Salesforce je uspostavio obavezujuće korporativne politike za zaštitu Vaših podataka unutar Salesforce globalne grupe kompanija. Ove propise nadziru i odobravaju evropska tijela za zaštitu privatnosti. Nadalje, Salesforce je uključio standardne ugovorne klauzule EU (SCC) u ugovor koji se primjenjuje na Salesforce usluge, kako bi zaštitio Vaše lične podatke.

Nekoliko naših marketinških partnera nalazi se (samo) u Americi (Sjedinjene Američke Države - SAD). Ako pristajete na korištenje marketinških kolačića i slične obrade podataka, to znači da pristajete i na prijenos ličnih podataka potrebnih za to našim marketinškim partnerima u SAD-u. Ovo se posebno odnosi na podatke kao što su Vaš ID od kolačića i s tim povezane informacije koje se odnose na Vašu online pretragu i Vaše klikove. Određeni broj kompanija koje nam pomažu u prikupljanju statističkih podataka i analizi načina na koji se koristi naša web stranica također se nalazi u SAD-u. Želimo da Vas što je moguće bolje informišemo o prijenosu ličnih podataka u SAD kako bismo Vam omogućili da donosite informisane odluke u potpunoj slobodi.

Od jula 2023. godine ponovo je na snagu stupila uredba o prijenosu ličnih podataka iz Evropske unije (EU) kompanijama u SAD-u koje su završile samosertifikaciju. Uredba se zove EU-US Data Privacy Framework. Ukratko, samocertifikacija znači da kompanije u Americi izjavljuju da se pridržavaju uredbe koja sadrži različite obaveze i zahtjeve koji su uporedivi s pravilima prema kojima su kompanije u EU dužne štititi Vaše lične podatke. Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) kontrolira da li američke kompanije ispunjavaju svoja obećanja u tom pogledu.

Posljednjih godina pokrenut je niz sudskih postupaka pred Sudom pravde Evropske unije (Sud EU) u kojima su dovedeni u pitanje važeći propisi za prijenos ličnih podataka iz EU u SAD. Sud pravde EU je dva puta utvrdio da uredba koja je tada bila na snazi nije pružala dovoljnu zaštitu ličnih podataka ljudi u EU. Postoji šansa da će se to desiti i sa uredbom koja je trenutno na snazi. U tom slučaju, zaustavit ćemo prijenos ili na drugi način osigurati da su Vaši lični podaci dovoljno zaštićeni u SAD-u.

Različite mjere koje mi i naši partneri standardno poduzimamo da bi zaštitili Vašu privatnost na najbolji mogući način, kao što je zaštita (dijelova) Vaše IP adrese, heširanje i pseudonimizacija, također pomažu u smanjenju šanse da ćete pretrpjeti negativne posljedice kao rezultat međunarodnog prijenosa Vaših ličnih podataka. Ako ne pristajete na kolačiće i obradu podataka za marketing ili statistiku, također sprječavate prijenos Vaših ličnih podataka u SAD u tu svrhu.

 

Kako će moji podaci biti zaštićeni?

Poduzet ćemo primjerene tehničke i organizacione mjere za zaštitu vaših podataka od gubitka i nezakonite obrade (npr., pristup neovlaštenih strana).

Između ostalog, društvo Lampenlicht provodi sljedeće sigurnosne mjere:

 • Pristup ličnim podacima ograničen je pomoću korisničkog imena i lozinke.
 • Umjesto znamenki vaše lozinke, da bismo drugima onemogućili da pročitaju vašu lozinku, čuvamo samo mješavinu slova i brojeva (eng. hash, identifikaciona oznaka) izvedenu iz vaše lozinke pomoću algoritma. Zahvaljujući toj mjeri, ni naši zaposlenici ne mogu pročitati vašu lozinku.
 • Upotrebljavamo sigurne veze (HTTPS, SSL/TLS) kojima štitimo sve informacije koje se razmjenjuju između vas i našeg mrežnog mjesta pri upisivanju vaših ličnih podataka.
 • Čuvamo evidenciju svih zahtjeva za pregled ličnih podataka.

 

Koja su moja prava glede mojih ličnih podataka?

Imate sljedeća prava glede svojih ličnih podataka:

 • Možete podnijeti zahtjev za ispitivanje podataka o vama koje smo obradili.
 • Možete podnijeti zahtjev za pregled podataka o vama koje smo obradili, u obliku koji je u širokoj upotrebi.
 • Možete podnijeti zahtjev za ispravak ili brisanje podataka ako su netačni, nevažni ili ako više nisu važni.

Ako želite ostvariti ta prava, slobodno nam se obratite. Naše podatke za kontakt možete pronaći u dnu ove izjave o zaštiti privatnosti i kolačićima.

Ako imate bilo kakvu pritužbu na način na koji rukujemo vašim podacima, slobodno nam se obratite. Umjesto toga, imate pravo uložiti pritužbu nadležnom nadzornom organu vlasti, Agenciji za zaštitu podataka Danske (Autoriteit Persoonsgegevens).  

 

Obuhvata li ova izjava o zaštiti privatnosti i kolačićima druga mrežna mjesta?

Ova izjava o privatnosti ne odnosi se na web stranice trećih strana koje su povezane s našom online trgovinom. lampaisvjetlo ne može jamčiti da ove treće strane postupaju s Vašim ličnim podacima na pouzdan ili siguran način. Preporučujemo da pročitate njihovu izjavu o privatnosti prije korištenja njihovih web stranica.

 

Podliježe li ova izjava o zaštiti privatnosti i kolačićima izmjenama?

Društvo Lampaisvjetlo.ba zadržava pravo po potrebi izmijeniti ovu izjavu o zaštiti privatnosti i kolačićima. Preporučujemo da redovno pregledate ovu izjavu o zaštiti privatnosti da biste bili upoznati sa svim izmjenama.  

Ova izjava o zaštiti privatnosti i kolačićima posljednji je put izmijenjen 28. aprila 2022. 

Ako imam bilo kakvih pitanja, kome se mogu obratiti?

Ako imate bilo kakvih pitanja o načinu na koji obrađujemo vaše lične podatke, slobodno nam se obratite. Pomoći ćemo vam sa zadovoljstvom.

 

Cookies