Štedite energiju pomoću LED dioda

Obično biste sijalicu zamijenili tek kada joj dođe kraj vijeka trajanja. Međutim, zamjena halogenih ili drugih sijalica sa LED sijalicom prije nego što dođu do te faze obično se isplati. Može vam pomoći da uštedite mnogo energije, što vam zauzvrat pomaže da uštedite na troškovima struje. To je ujedno i jedan od najjednostavnijih načina za uštedu energije u vašem domu. Želite da saznate više? Nastavite čitati kako biste saznali koliko možete uštedjeti kada pređete na LED diode!

Zamijenite halogene sijalice LED

Dakle, šta zapravo dobijete zamjenom halogene sijalice LED sijalicom? Halogene sijalice se više ne prodaju legalno u Evropskoj uniji od 1. septembra 2018. jer ne ispunjavaju EU standarde o održivosti. LED sijalice troše 80% do 90% manje energije od halogenih ili sijalica sa žarnom niti. Također imaju prosječan životni vijek od 15.000 sati, što znači da mogu trajati i do 15 godina!


 

Osvjetljenost

Osvjetljenost vaše sijalice može imati veliki uticaj na osjećaj u vašem interijeru. Za LED sijalice, osvjetljenost se ne mjeri u vatima već u lumenima. Želite znati koje sobe trebaju koji nivo osvjetljenosti?

 

Kelvinima

Temperatura boje svjetla, mjerena u Kelvinima, pokazuje toplotu svjetlosti koju proizvodi sijalica. Često se smatra da LED diode proizvode vrlo jako svjetlo, ali s odgovarajućom količinom Kelvina, sijalica nije uvijek tako sjajna! Prava topla atmosferska rasvjeta također čini vaš interijer toplijim!


How much can I save with LED lighting?

 

To help you understand how much you can save, we will take a look at how much can be saved when you switch all the lights in your living room to LED bulbs. The calculation is based on the following lights/light fixtures in a living room (with the energy label indicated in brackets):

 

 • 1x ceiling light (A)
 • 2x wall lights (E)
 • 1 x table lamp (C)
 • 1x uplighter (D)
 • Lighting in a (TV) cabinet (F) (using LED strips, which is usually energy efficient and only possible with compact LED technology)

 

  Halogen bulbs LED
Power consumption per day 2,7 kWh 0,42 kWh
Power consumption per year 985,5 kWh 152,3 kWh
Costs per year* €571,59

€88,91

 

*Calculated based on the average kWh price of €0.58 (as of August 2022 in the Netherlands) and an average use length of 6 hours per day.

emico-featured

Vati naspram lumena

Osvjetljenost se nekada izražavala u vatima. Danas vam to ne govori mnogo o osvjetljenosti sijalice, tako da morate pogledati i lumen sijalice (naveden na ambalaži). Ovo može biti malo nezgodno kada pređete sa halogenih ili sijalica sa žarnom niti na LED rasvjetu, pa evo uporedne tablice za referencu:

 

Snaga Izlaz svjetlosti
15 vati 100 do 150 lumena
25 vati 200 do 300 lumena
40 vati 400 do 500 lumena
60 vati 700 do 800 lumena
75 vati 900 do 1000 lumena
100 vati više nego 1300 lumena

 

Za ambijentalno osvjetljenje trebalo bi da koristite sijalice do 200 lumena. Sijalice sa 300 do 500 lumena se često koriste u životnim prostorima. Sijalice sa snagom od preko 500 lumena obično se smatraju veoma jakim svjetlom. Ovo se često koristi u garažama, podrumima i kupatilima/WC-ima.


Prednosti korištenja LED dioda

 

Još uvijek niste potpuno uvjereni? Evo praktičnog popisa svih prednosti korištenja LED dioda:

 • LED troše manje energije, što će značajno smanjiti vaše troškove struje
 • LED sijalice imaju duži vijek trajanja (preko 15 puta duže halogene sijalice)
 • LED diode se ne zagrijavaju, što ih čini manje opasnim u slučaju požara
 • Dostupan u raznim bojama i osvjetljenjima
 • LED diode se mogu prigušiti, što može pomoći u dodavanju atmosfere vašoj sobi
 • LED rasvjeta je pogodna za sve vrste rasvjete
 • LED diode se mogu koristiti kao pametno svjetlo! To znači da ih možete kontrolisati putem aplikacije ili daljinskog upravljača