Uštedite energiju sa plafonskim ventilatorom

Možda niste mislili tako, ali plafonski ventilator vam zapravo može uštedjeti mnogo energije! Ventilator može pružiti mnogo više od običnog prohladnog povjetarca ljeti. Zimski režim na mnogim ventilatorima pomaže da se topli vazduh ravnomjerno raspoređuje tokom zime. Želite saznati kako ovo funkcioniše i koje druge prednosti imaju plafonski ventilatori? Nastavite čitati kako biste saznali!

Koliko mogu uštedjeti?

Grijanje, hlađenje i osvjetljenje vašeg doma može koštati mnogo novca. Plafonski ventilator troši oko 0,05 kWh na sat. Ovo čini plafonski ventilator mnogo jeftinijim za rad od klima uređaja, koji može da koristi između 1,0 i 2,5 kWh na sat! Ako ostavite plafonski ventilator uključen 8 sati dnevno, trošite oko 0,4 kWh dnevno. Sa klima uređajem to je 12 kWh dnevno. Ako krenete od prosječne cijene kWh od 0,58 € (od avgusta 2022. u Holandiji), to će koštati 0,20 € sa plafonskim ventilatorom. Poređenja radi, klima uređaj će koštati 6,95 € po danu. Počnite računati svoju uštedu!

 Kako to radi?

Ljetni način rada

Sada kada znate da (većina) plafonskih ventilatora ima ljetno i zimsko podešavanje, objasnit ćemo vam kako ga koristiti. Kada je plafonski ventilator u ljetnom režimu rada, lopatice se okreću u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, uzrokujući da se zrak puše pravo prema dole. To uzrokuje da se zrak kreće po prostoriji i puše preko vaše kože, stvarajući tako efekat hlađenja.

Zimski način rada

U zimskom načinu rada ventilator će se okretati u smjeru kazaljke na satu. Ovo uvlači hladan vazduh od dna prostorije ka vrhu kroz lopatice ventilatora. Topli vazduh, koji se obično podiže i ostaje na vrhu prostorije, zatim se gura prema dole pomoću ventilatora. Ovo osigurava da se topli vazduh ravnomjernije raspoređuje po prostoriji, što znači da možete da stavite grijanje na nešto nižu postavku. Ovo će vam zagrijati nožne prste i pomoći vam da uštedite novac na računima za grijanje!


emico-featured

Ceiling fans with winter mode


Glavne prednosti na prvi pogled

Plafonski ventilatori imaju i druge prednosti! Ovdje smo za vas sastavili njihovu listu:

  • Pomažu poboljšanju cirkulacije zraka i temperature u prostoriji
  • Plafonski ventilatori imaju i funkciju osvjetljenja i raspoloženja
  • Plafonski ventilatori su mnogo tiši od klima uređaja
  • Plafonski ventilatori mogu pomoći u sprečavanju ujeda komaraca, jer ne vole jaka strujanja zraka.

Često postavljana pitanja

 

  • Šta trebam uzeti u obzir prilikom kupovine plafonskog ventilatora?

Prvo morate biti sigurni da je vaš plafon dovoljno jak da izdrži plafonski ventilator. Plafonski ventilatori su obično prilično teški predmeti koji se ne lijepe dobro za gipsane ploče, pa se pobrinite da imate čvrst plafon! Također morate biti sigurni da ste odabrali pravu veličinu ventilatora za prostoriju u koju želite da ga postavite, jer će ventilatori koji su premali imati ograničenu efikasnost.

Br. m² Prečnik plafonskog ventilatora
Do 8 m² 75 cm
8 to 10 m² 90 cm
8 to 12 m² 103 cm
10 to 16 m² 120 cm
12 to 25 m² 132 cm
18 to 32 m² 140 cm
25 to 45 m² 160 cm
30 to 50 m² 180 cm
više od 50 m² Preporuča se više stropnih ventilatora
     

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Koja je najbolja lokacija za ventilator?
    Da biste maksimalno iskoristili svoj plafonski ventilator, treba ga postaviti najmanje 1,5 metara od zida. Ovo će osigurati optimalan protok vazduha u vašoj prostoriji.