Uštedite energiju sa rasvjetom

Svi se moramo suočiti sa činjenicom da je vrijeme za štednju energije. Ne samo zbog visokih računa za plin i električnu energiju, već i da pružimo ruku pomoći životnoj sredini i živimo održivije. Ali koje korake možete preduzeti? U nastavku pročitajte šta možete učiniti da uštedite energiju.


Uštedite uz LED rasvjetu

LED rasvjeta je energetski najefikasnija kada je u pitanju rasvjeta. U stvari, LED sijalica troši 80% do 90% manje energije od halogenih ili sijalica sa žarnom niti. Želite li saznati više o tome kako možete uštedjeti energiju pomoću LED rasvjete i šta ona može učiniti za vas?


Uštedite sa plafonskim ventilatorskim svjetlima

Jeste li znali da možete i uštedjeti plin i energiju pomoću plafonskih ventilatorskih svjetala? To je zato što većina ventilatora ima dodatno zimski režim uz ljetni. Kada se lopatice ventilatora okreću na drugu stranu, to ima efekat zagrijavanja, a ne hlađenja. Štaviše, mogu se savršeno koristiti za privlačenje pogleda, plafonski ventilatori sa lampama emituju svjetlost i troše u prosjeku 20 puta manje električne energije od klima uređaja! Želite li znati kako tačno funkcionira?


 

Pametna rasvjeta

Pametna rasvjeta je uvijek LED rasvjeta, što je čini energetski efikasnom! Ali pošto ih možete kontrolisati i daljinski, nikada nećete imati previše upaljenih svjetala. Čak i kada niste kod kuće. Pametna rasvjeta često dolazi u različitim bojama. Korištenje tople nijanse boje također odmah čini da soba djeluje toplije. I ne morate odmah uključiti grijanje kada malo zahladi.

 

Senzorsko osvjetljenje

Vanjska rasvjeta, naravno, ne mora uvijek biti uključena. To je gubitak kada ga ne koristite. Rasvjeta s detektorima pokreta osigurava da svjetlo bude uključeno samo kada vam je potrebno. Lampa se automatski gasi nakon nekoliko sekundi kada više ne detektuje pokrete.

 

Solarno osvjetljenje

Generisanje energije pomoću sunca: ne može biti održivije od ovoga! Naša vanjska solarna rasvjeta osigurava da vaš vrt bude osvijetljen na energetski efikasan način. Lampa pretvara sunčeve zrake u energiju koja osvjetljava vaše vrtne lampe čim padne mrak.


O energetskoj oznaci

Prije kupovine električnog aparata, uvijek provjerite energetsku oznaku. To je zato što pokazuje potrošnju energije u kWh za 1.000 sati. Energetska oznaka može biti presudan faktor prilikom kupovine proizvoda. Zapravo, može vam uštedjeti puno novca kada odaberete proizvod s zelenijom oznakom.


Svijetli interijer

Čini se očiglednim, ali je možda izmaklo vašoj pažnji. Svijetli interijer! Korištenjem svijetlih boja potrebno vam je manje svjetla, što rezultira smanjenom potrošnjom električne energije. Evo kako to izgleda. Tamnije boje upijaju svjetlost, dok je svijetle boje odbijaju. Osim toga, svijetla unutrašnjost djeluje prostranije. Situacija u kojoj svi dobivaju!

Tople svijetle boje stvaraju topli interijer

Sve se vrti oko osjećaja topline! Jeste li znali da ako odaberete izvor svjetlosti s niskim brojem Kelvina, automatski se čini toplijim? Vaš vas mozak vara da mislite da u sobi izgleda toplo zbog svijetle boje. Vrlo jednostavan, ali efikasan način da bude toplije!

Stakleni ili svijetli abažuri

Više topline u interijeru mogu pridonijeti i stakleni ili svijetli abažuri. Odabirom prljavo bijele ili bež nijanse abažura, na primjer. Ili postavljanjem izvora svjetlosti niskog Kelvina u stakleni abažur. Vrlo je vidljivo, a topla svijetla boja također doprinosi toplijem osjećaju!


Savings tips

So besides being environmentally conscious, lighting can also make a significant contribution towards reducing power consumption and therefore energy bills. But what else can you do in order to design your interior as energy efficiently as possible?

 

Read more

Često postavljana pitanja

 

  • Da li je LED efikasniji od halogena?

Da, LED sijalica troši u prosjeku 8 puta manje energije od halogene sijalice za proizvodnju iste količine svjetlosti. U poređenju sa sijalicom sa žarnom niti, to je čak 10 puta više!

 

  • Zašto LED rasvjeta ponekad dolazi sa E, F ili G energetskom oznakom?

Mnogo toga se promijenilo od novembra 2021. kada su energetske oznake u pitanju. Nekad su proizvodi dobivali oznaku A++, oznaku koja više ne postoji. Lampe koje su ranije imale oznaku A+ sada mogu potpasti pod oznaku C. To je zato što su smjernice ažurirane, budući da se energetski efikasni proizvodi brzo razvijaju i Evropska unija želi ohrabriti kompanije da budu u mogućnosti da dozvole razvoj proizvoda u održivim uvjetima.

 

  • Koje lampe troše najmanje električne energije?

LED lampe su energetski najefikasniji izvori svjetlosti koji postoje.